WELK APPARAAT HEB IK? VIND JE MODELNUMMER

In opvallend veel gevallen is het heel belangrijk om exact te weten welk apparaat je hebt. Voor support of service op maat heeft een expert het juiste modelnummer nodig. In geval van reparatie of garantie is het essentieel om te weten om welk apparaat het is. Maar ook als je accessoires nodig hebt, zoals inkt cartridges of kabels, is het handig om te weten welk apparaat je hebt, zodat je altijd het goede product koopt.

Maar ook voor EzSupport is het van belang om exact te weten welk apparaat je hebt. Wanneer je namelijk jouw apparaat hebt toegevoegd, krijg je ook informatie en ondersteuning van EzSupport op exact dat apparaat. Dus als je een afwijkend model in EzSupport hebt staan dan het model dat je eigenlijk hebt, is de kans groot dat je verkeerd geholpen wordt.

Daarom leggen we hieronder uit hoe je kunt achterhalen welk apparaat je hebt, wat een modelnummer is en hoe je die bij al jouw verschillende apparaten kunt vinden.

WAT IS EEN MODELNUMMER

Ieder apparaat krijg van de fabrikant een eigen naam. Verschillende termen worden hiervoor gebruikt, zoals een modelnummer, typenummer, productnaam of artikelnaam. Let op, dit is niet te verwarren met het serienummer.

Een serienummer is een unieke code die het product krijgt binnen een productie serie. Apparaten met dezelfde modelnummers kunnen dus wel verschillende serienummers hebben. Een serienummer heb je vaak wel nodig in geval van garantie en reparatie. Aan de hand van dit nummer weet de fabrikant bij welke productieserie het apparaat hoort.

HOE HERKEN IK EEN MODELNUMMER?

Een modelnummer is vaak een combinatie van letters en cijfers. Meestal geven fabrikanten een bepaalde logica mee aan hun modelnamen. Zo gebruikt Philips de letters ‘GC’ om aan te duiden dat het apparaat een strijkijzer is en modelnamen die beginnen met ‘SN’ of ‘SX’ zijn bij Siemens altijd vaatwassers.

Soms maken apparaten onderdeel uit van een bepaalde familie. Voorbeelden zijn de Galaxy tablets en smartphones van Samsung, de VAIO computers van Sony en de ENVY-computer en printer lijn van HP.

Hieronderzie je een breakdown van een Samsung televisie. Ieder getal of cijfer heeft dus een speciale betekenis. Zo heeft ieder apparaat een unieke naam, maar zijn belangrijke eigenschappen ook aan de naam te ontleden.

Nu je weet wat een modelnummer is en wat je ermee kan, is het tijd voor de volgende stap.

WAAR VIND IK HET MODELNUMMER?

Het modelnummer vind je altijd vermeld op de verpakking van je product. Als je deze nog hebt, kun je makkelijk je apparaat toevoegen door de EAN barcode te scannen. Vaak staat het modelnummer ook op je bonnetje of aankoopbewijs en op je gebruikershandleiding.

Nu kan het zijn dat je de verpakking, handleiding of bonnetje niet meer hebt. Ook dan is het altijd mogelijk om je modelnummer te vinden. Op vrijwel ieder apparaat vind je namelijk een product sticker of label.

Op dit label vind je specifieke informatie over je apparaat. Bijvoorbeeld het merk, een modelnummer, informatie over energieverbruik en eventueel het serienummer.

Een dergelijke sticker op je mooie televisie, camera of koelkast is natuurlijk erg lelijk. Dus vaak zitten deze labels, ergens uit het directe zicht in, achter, op of onder het apparaat verstopt. De meeste kleinere apparaten kun je makkelijk rond draaien en aan alle kanten bekijken, bijvoorbeeld je föhn of staafmixer. Die labels heb je waarschijnlijk snel gevonden. Maar bij grotere apparaten is het wat lastiger.

Hieronder vind je een lijstje van veel voorkomende apparaten met toelichting waar de labels vaak zitten:

Bron: www.onderdelenwinkel.nl

Het label bij smartphones en tablets zit meestal in het apparaat. Om te voorkomen dat je het apparaat uit elkaar moet halen om dit te achterhalen, bieden Android en iOS een simpele manier om dit via de instellingen van je apparaat te achterhalen.
Hieronder vind je 3 stappen om het modelnummer van je Android of Apple toestel te achterhalen:

Android (voorbeeld links)
Stap 1: Ga naar instellingen
Stap 2: Onderaan selecteer je “Over de telefoon/tablet”
Stap 3: Onder het kopje “Modelnummer” vind je het modelnummer

Apple (voorbeeld rechts)
Stap 1: Ga naar Instellingen
Stap 2: Selecteer ‘Algemeen’
Stap 3: Klik op ‘Info’ en dan bij het kopje Model staat het modelnummer

MODELNUMMER NIET KUNNEN VINDEN?

Is het je met deze hulp niet gelukt om je model nummer te vinden? Dan willen we dit heel graag weten. Neem contact met ons op en stuur ons de informatie over je apparaat op! Check ook hier hoe EzSupport support biedt.